Автор : Калина Петрова, dnes.dir.bg Следвайте Гласове в ТелеграмМестните избори дават

...
Автор : Калина Петрова, dnes.dir.bg Следвайте Гласове в ТелеграмМестните избори дават
Коментари Харесай

Димитър Ганев: На балотаж може всички да се обединят срещу Васил Терзиев, под риск е от перфектна буря

Автор: Калина Петрова, dnes.dir.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

Местните избори дават постоянна основа с четиригодишна вероятност напред. Битката за София ще е доста по-различна от тази в останалата част на страната и в нея ПП-ДБ потеглят като любимец. ГЕРБ обаче към този момент е отвън изолираност и при възможен балотаж може да се възползва от съвършена стихия и претендентът им да получи гласове и от " Възраждане ", и от Българска социалистическа партия. Това съобщи в изявление за Dir.bg социологът и политолог от " Тренд " Димитър Ганев. Според него, в страната ГЕРБ ще удържи съществени позиции в локалната власт. " И не поради най-хубавата си форма, а поради неприятната форма на съперниците им ", съобщи Ганев. Той счита, че нежното равновесие сред ПП-ДБ и ГЕРБ няма да катурне държавното управление: " Не мисля, че отиваме към избори. По-скоро считам, че в случай че тази сглобка не издържи, ще отидем към нов кабинет в границите на това Народно заседание ".

-Г-н Ганев, рано или късно стартира акцията за локалните избори?

- Преди всичко локалните избори са най-важните избори за партиите по няколко аргументи. Първо това им дава постоянна основа с четиригодишна вероятност напред. Защото няма предварителни локални избори, има частични локални избори - рядко и при изключителни условия. На второ място, когато придобиеш въздействие през кмет или посланичество в Общинския съвет, това ти оказва помощ да имаш витална локална партийна конструкция в това обитаемо място. Жизнена партийна локална конструкция се поддържа само и единствено там, където има ползи. Те могат да бъдат стопански - през Общината минават публични поръчки. Немалка част от огромния бизнес се храни с публичните поръчки на Общината. Могат да бъдат и кадрови - през назначенията на Общината. На много места Общината е най-големият шеф, а от време на време и единствен подобен. Когато влезеш в локалната власт, гарантираш една локална конструкция да действа в границите на идващите четири години витално, а локалната конструкция сама по себе си ти дава сигурност, че в тази община ще имаш добър резултат в границите на последващи парламентарни, президентски, европейски избори. Това ясно може да се види. Там, където една партия има кмет, резултатите й са по-високи от общия народен резултат.

Обикновено подготовката за локални избори стартира доста по-рано заради значимостта им. Сега обаче имахме по-различна обстановка, а точно подготовката за локалните избори беше пленник на централния сюжет със основаване на държавно управление, където беше ориентиран фокусът и силата на всички от главните политически субекти. Така че действително акцията би трябвало да стартира много по-рано, поради значимостта, която изтъкнахме, само че чак в този момент партиите стартират по-активна акция, а даже можем да кажем, че оптималните обороти ще се включат чак през септември.

- Как ще коментирате към този момент издигнатите кандидатури за кмет на София, както и тези, които към момента единствено са спрягани медийно?

- Трябва да се има поради, че борбата за София ще е доста по-различна от останалата част на страната, заради обстоятелството, че в София относителната тежест на ПП-ДБ е много по-висока. Имам поради, че тук действителният конфликт ще е сред ПП-ДБ от една страна и от друга ГЕРБ. ПП-ДБ влиза като любимец в тази борба, тъй като на последните парламентарни избори те имаха в София малко над 190 000 гласа, до момента в който ГЕРБ имаше малко над 110 000 гласа. Разбира се, оттогава в ПП-ДБ има ерозия на поддръжката, само че въпреки всичко преимуществото им беше доста съществено. Докато в останалата част на страната отвън София без всякакво подозрение ГЕРБ има преимущество пред главния си конкурент. В някои общини и регионални градове Политическа партия и Демократична България няма да бъдат конкурент на ГЕРБ на балотажа, а доста е допустимо " Възраждане " да бъде подобен. Това се дължи както на по-слабата поддръжка на ПП-ДБ отвън София, по този начин и на неналичието на локални структури на тази групировка. Нещо, което Политическа партия подценяваха изцяло през последната година и половина - да се вкореняват през някакви структури по места.

- Като казвате, че Политическа партия нямат районни структури, а те не се основават за два дни, каква ви е прогнозата за резултатите им по места?

- Все отново ПП-ДБ имат електорални равнища от 19% в народен проект. Което в огромните регионални центрове ще им даде добра основа. Има един въпрос, който остава неуточнен за ПП-ДБ. Те дружно ли ще се явят на всички места? Защото, в случай че те се явят настрана, няма да стигнат до балотаж съвсем на никое място. Тук има друга основна детайлност, на която нямаме отговор. Друг проблем с изключение на локалните структури е, че има места, в които хората на Политическа партия и Демократична България са в доста тежък спор. И вероятно обща кандидатура за кмет би предиздвикало едната групировка да не работи на локалните избори. Няма да отивам по-далеч, че може да саботира и така нататък

- Нека да се върнем на борбата за София. Какво е съотношението на силите?

- Без подозрение ПП-ДБ потеглят като любимци, само че самият старт на Васил Терзиев сигурно не беше мечтаният от групировката. Опитът за ново лице, което да породи възторг и сила, не се случи. Напротив, има доста съществено напрежение вътре в самата общественост на ПП-ДБ поради роднините на Васил Терзиев и тяхното минало. Оттук нататък въпросът е дали тази сериозна преднина, която има ПП-ДБ, може да бъде обезщетена от ГЕРБ по някакъв метод. Това не е изключено освен заради условия, свързани с претендентите.

Има различен доста значим миг - ГЕРБ съумя да реализира главната своя цел в последните шест месеца - да излезе от политическата изолираност. Какво имам поради? Само допреди половин-една година разделянето беше промяна-статукво, с трайно и съществено преимущество в интерес на смяната. Опасността за ГЕРБ беше това разделяне да устои до локалните избори и както се случи на президентските избори, при балотажа се сплотиха всички против претендента на ГЕРБ. Ето тази обстановка към този момент я няма. В този смисъл за София, в случай че съответно приказваме, в случай че излязат на балотаж претендент на ГЕРБ и на ПП-ДБ в лицето на Васил Терзиев, няма да е естествена реакцията да се наредят всички зад претендента на ПП-ДБ, както може би щеше да е преди година, година и половина. Защото идната най-голяма групировка в София ще бъде " Възраждане ", а четвърта ще бъде Българска социалистическа партия. Много се колебая, че електоратът на " Възраждане " ще поддържа претендента на ПП-ДБ. По-скоро считам, че ще се насочат към ГЕРБ, като зависи и какъв брой от тях биха излезли да гласоподават. При Българска социалистическа партия също ми се коства, че немалка част ще поддържат претендента на ГЕРБ, за разлика от това, което направиха през 2019 година, когато Демократична България и Българска социалистическа партия гласоподаваха общо взето дружно.

Но в тази ситуация един претендент като Ваня Григорова, който е възможният претендент на Българска социалистическа партия, би припознала Васил Терзиев като съсловен зложелател, тя е надълбоко лява жена, със мощно леви послания. Заради самия факт, че той е милионер, тя ще го припознае като съсловен зложелател и ще нападна по тази линия.

Деян Николов от " Възраждане " пък ще го нападна по антилиберална линия, джендърство и така нататък В този смисъл Васил Терзиев ще бъде една цел в границите на акцията. Към това би трябвало да прибавим и че вътре в общността му ще го подлагат на критика заради роднинските обвързаности с Държавна сигурност. И това може да сътвори съвършена стихия за Васил Терзиев на балотажа - при възможен добър претендент на ГЕРБ, който и да е той, електоратите и на Българска социалистическа партия, и на " Възраждане ", да се обединят зад кандидатурата на ГЕРБ, а не зад Васил Терзиев. Казвам, че има такава опция, не споделям, че ще се случи. Това зависи доста и от самата акция в последна сметка.

- Ще съумеят ли тези избори да разбият модела от 2019 година, когато множеството кметове и общински съветници бяха на ГЕРБ?

- Изключваме София, където разяснихме борбата. В страната, дублирам, поради излизането на ГЕРБ от политическата изолираност, има опция на балотажа сред първи и втори тур ГЕРБ да има опция да пораства. Ако ПП-ДБ излезе на балотаж в Пловдив, Варна, Стара Загора и други огромни регионални центрове, не може да разчита на поддръжка от " Възраждане " - главен конкурент точно на Политическа партия и Демократична България. На Българска социалистическа партия също не биха могли да разчитат.

От ГЕРБ имат опция да порастват сред първи и втори тур. Ако те се явят на балотаж против " Възраждане ", тогава електоратът на Политическа партия и Демократична България най-вероятно ще ги поддържа. В този смисъл аз считам, че ГЕРБ ще удържи съществени позиции в локалната власт не поради най-хубавата си форма, тъй като те не са в толкоз добра форма, колкото беше през 2015 или 2019 година, а просто поради неприятната форма на своите съперници, а също по този начин и поради обстоятелството, че са към този момент отвън политическата изолираност.

Обаче има и втора линия, която съгласно мен, се подценява поради голямото насъбрано съмнение към главните партии, което се вижда по ниската изборна интензивност. Ще има добра хранителна среда на тези локални избори за локални субекти, т.е. за хора, които нямат принадлежност към избрана партия, имат положително въздействие на локално равнище. Например " Съюз за Видин ", " Съюз за Търговище ", " Заедно за Стара Загора " и сходни локални обединения могат да имат съществени триумфи.

- Заговори се, че в тези избори ще се намеси и президентът Румен Радев. Виждаме регионални шефове от служебните държавни управления, които се кандидатират за кметове.

- Би могло да има такава линия, при която Радев да легитимира избрани хора, само че общо взето ми се коства, че мощно се надценява възможен пробив по места, тъй като не се разполага с локални организации. Легитимацията от страна на Радев ще даде добър начален старт, само че това не значи, че ще съумееш да компенсираш въздействието на партии, структури, действителен капацитет, електорат, симпатизанти и прочие. Струва ми се мъчно да се приказва за подобен пробив, който да придобие всеобщ темперамент. Без да изключвам, че положителни претенденти, които са били в обкръжението на президента, могат и да реализират триумф.

- Мислите ли, че опълчването по време на акцията ще катурне нежното съгласие сред ПП-ДБ и ГЕРБ?

- Няма да падне кабинетът поради локалните избори. Избори по време на съдружно ръководство са се провеждали доста пъти и общо взето борбата посред партиите може да е повишавала градуса на напрежението, само че не са събаряни кабинети.

- Настоящият кабинет ще бъде къс или с цялостен мандат?

- Със сигурност ще има много сериозен тест за този кабинет на локалните избори. Едно неприятно показване на ПП-ДБ ще сложи въпроса за стабилността на тази настройка изобщо. На какво съображение управляваш? В тази настройка има и различен проблем - отвън външната политика и правораздаването. Тя стъпва на 36-37 народни представители. Цялата власт лежи от една страна на 36-37 народни представители от Политическа партия. Когато стъпваш на такава слаба основа, по-скоро гарантираш, че конфигурацията ще бъде на глинени крайници. Но аз не мисля, че отиваме към избори. По-скоро считам, че в случай че тази сглобка не издържи, ще отидем към нов кабинет в границите на това Народно заседание, а не към нови избори. Мисля, че парламентарните избори по-скоро са надалеч от нас.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР